Plastificiranje

Praškasti premaz je primjena organskog praha elektrostatičkim privlačenjem na metal. Jednom obrađen toplinom – pečen, završni sloj postaje glatka, tvrda površinska zaštita. Svi procesi se tvornički primjenjuju u kontroliranim, stabilnim uvjetima. To daje značajne prednosti u odnosu na tradicionalno mokro lakiranje.

Praškasti premaz – kako ga zovu, općenito daje zaštitni sloj dvostruko deblji od standardne boje. Prava prednost je njegova fleksibilnost i sposobnost savijanja i iskorištavanja materijala na koji se primjenjuje,to ga čini idealnim za industrije u kojima su proizvodi izloženi velikim vibracijama i uvijanju,pričemu su žilavost i trajnost važni. Elektrostatsko plastificiranje je obrada je također mnogo bolja od tradicionalne boje gdje je korozija problem.

Tehnologijom kemijske pripreme, dvoslojnog plastificiranja primerima, specijalnim bojama otpornim na sve vremenske uvjete, dobijamo proizvod koji traje. Posljednje, ali ne i najmanje važno, elektrostatsko plastificiranie , ako se radi pravilno, ima izgled koji je vrlo privlačan inudi bezgranične mogućnosti završne kvalitete kao i izgleda…

  • Plastificiranje epoxy-poliesterom (nutarnja kvaliteta lakiranja)
  • Plastificiranje polyesterima (vanjska kvaliteta)
  • Prašno Cinčanje

Plastificiranje epoxy poliesterom ili polyesterima, zadovoljava najviše zahtjeve antikorozivne zaštite i dekoracije metalnih površina čija eksploatacija se odvija u natkrivenim ili zatvorenim prostorima, štiteći tako lakirane površine od atmosferskih utjecaja. Lak za unutarnju primjenu odlikuje se visokom postojanošću i otpornošću na mehaničke utjecaje (grebanje, habanje, pucanje..) i kemijske utjecaje (para, masnoće, deterdženti, dezinfekcijska sredstva…). Boje za unutarnju primjenu ne posjeduju nikakve po zdravlje ili okoliš štetne elemente kao što su olovo, kadmij i drugi, niti imaju tendenciju isparavanja.

Područje primjene: aluminijska stolarija, alu – metalne police i stalaže, metalna galanterija, auto – moto industrija, avio industrija, nautička industrija, strojarstvo, farmaceutika i medicinska industrija.

Prašno cinčanje razvijeno je kao tehnička zamjena vrućem cinčanju, bazna podloga u “dvoslojnom sistemu” plastificiranja ili samostalna “prajmer” boja za unutrašnju primjenu. Prednosti prašnog cinčanja nad vrućim (potapanjem) cinčanjem su brojne: čišća površina, ekološka prihvatljivost, praktičnost primjene… “Dvoslojni sistem” predstavlja vrhunac tehnološkog napretka na području antikorozivne zaštite. Odabir za ovaj način plastificiranja preporuča se za primjenu ili eksploataciju metalnih dijelova u posebno agresivnoj sredini izloženih kemijskim, mehaničkim, atmosferskim te ostalim utjecajima koji na metalne površine utječu agresivno-oksidirajuće (erozivno).

“Dvoslojni sistem” razvijen je na bazi ekološki prihvatljivih supstanci bez upotrebe kadmija i olova te drugih po zdravlje i okoliš štetnih supstanci.

Područje primjene: alu-metalne konstrukcije na moru, nautička industrija, farmaceutska industrija – laboratoriji, avio industrija, metalne konstrukcije specijalnih namjena